Wil je sneller schrijven?

Gepubliceerd door Suzanne Meijles

Stel dat je een dinertje geeft en een vriend van een vriend brengt een onbekende mee. De man lijkt een aangename gast.

Stel dat deze onbekende halverwege de avond naar boven gaat en zich opsluit in een van jouw slaapkamers. En er niet meer uit komt.

Stel dat je hem daar dagen-, weken-, maandenlang niet uit krijgt. Als het al ooit zal lukken.
 
Dit is de achterflaptekst van een boek van Ali Smith. In het Nederlands heet het Als niet dan zou. Ik ben er gisteravond in begonnen en ben nu op bladzijde 56.

Het is een intrigerend boek. Veel gebeurtenissen zijn absurd. Je kunt je niet voorstellen dat ze in het echte leven zouden kunnen gebeuren.

En toch.

Toch boeit het verhaal enorm. Juist omdat het zo geschreven is dat je denkt: “Het kan eigenlijk niet, maar misschien kán het wel.”

Soms lees ik extra langzaam. Omdat ik alle woorden van de zin tot me wil laten doordringen. Omdat ze het zo mooi heeft opgeschreven.

Uren doe ik erover. Ik zie nu al op tegen het punt dat het boek bijna uit is.
 
De meeste lezers lezen trouwens niet langzaam. Die willen zo snel mogelijk een tekst door.
 
Zeker als het een tekst is die ze voor hun werk moeten lezen. Een rapport. Een offerte. Of een e-mail.

De meeste lezers puffen en steunen al als ze zien dat ze moeten scrollen.
Ze willen zo snel mogelijk door jouw tekst.

Het ergste is het als je merkt dat niemand je tekst heeft gelezen. Een verslag wordt goedgekeurd terwijl jij had verwacht dat Pietje wel iets aan te merken had.

Of je vraagt naar wat je leidinggevende vond van je notitie. Het antwoord is net iets te kort en te weinig inhoudelijk, zodat je weet dat ze het diagonaal heeft gelezen.

Terwijl jij je hele ziel en zaligheid in die tekst hebt gestopt. Uren heb je achter je beeldscherm zitten typen. Je hebt er waarschijnlijk ook langer over dan gepland. Want je wilt dat de teksten die jij schrijft duidelijk zijn, maar ook kloppen.

En dat kost tijd.

Die tijd betaalt zich helaas niet altijd terug in het rendement dat je voor ogen had. Het is dus handig als je minder tijd bezig bent met schrijven.
 
Maar hoe zorg je er nou voor dat jij niet te lang bezig bent met een tekst? Sneller schrijven kunt je best tackelen.

Daarvoor heb ik een online mini-training ontwikkeld.
Daarin ontdek je met 5 mindhacks hoe je sneller een tekst schrijft.
Gratis.
 
Is dat iets voor jou?
 
Zo ja, dan meld je je hier aan voor die mini-training: 5 mindhacks waardoor je 3x sneller een tekst schrijft (ook als je geen tijdsdruk hebt)

Je krijgt dan 5 mails met elke keer 1 mindhack: een psychologisch inzicht waardoor sneller schrijven gemakkelijker wordt.

 
Veel schrijfplezier!

Plaats jouw reactie.