Wat te doen bij gebrek aan inspiratie?

Gepubliceerd door Suzanne Meijles

Je wilt een artikel schrijven. Een leuk artikel, of in ieder geval een informatief, aantrekkelijk artikel. Maar hoe dichter je bij je zelfopgelegde deadline komt, hoe meer andere zaken er ‘opeens’ op je pad komen die veel urgenter lijken. Je hebt gewoon geen inspiratie! Waar moet je over schrijven? Hoe moet je beginnen? In dit artikel lees je wat je kan helpen om uit je inspiratiedip te komen.

Wat gebeurt er eigenlijk als je geen inspiratie ervaart? Vaak heeft het te maken met zelfopgelegde druk: er moet een leuk, interessant, waardevol artikel komen. Het liefst ook nog met een beetje humor. En snel graag. Terwijl je ook nog honderdduizend andere kleine en grote dingen wilt en moet doen. Opeens komt de gedachte bij je op: wie zit er nou op jouw ideeën te wachten? Ben ik eigenlijk wel origineel?

Al die gedachten kunnen je verlammen. Probeer ze te vervangen door gedachten die je productief maken. Als je al eerder een artikel hebt geschreven, bekijk dan nog eens de reacties die je daarop hebt gehad. Blijkbaar heb je wel iets waardevols te vertellen.

En als je nog nooit iets geschreven hebt, hoeft je eerste artikel echt niet direct baanbrekend te zijn. Je mag de lat best wat lager leggen. Vaak weet je veel meer dan je lezer. Iets wat voor jou een grote, open deur lijkt, kan voor een ander een eye-opener zijn.

Vraag je ook af hoe reëel is het om heel snel een artikel te schrijven. Wat is snel? Als je het nog nooit gedaan hebt, en je hebt geen cursus gevolgd en je hebt geen boek, alleen wat goede voorbeelden, dan kost het je misschien wel 8 uur. Maar ook dat is geen onoverkomelijke hoeveelheid tijd, toch?

Je kunt jezelf bijvoorbeeld een limiet stellen aan het aantal uur dat je er per dag aan wilt werken. Bedenk ook dat je een artikel echt niet in een hoeft af te maken. Je kunt er de volgende dag nog even aan werken. En de dag erna ook nog.

De volgende anekdote over Simon Vestdijk kan je misschien ook helpen. Elke dag om 9.00 uur begon Simon Vestdijk achter zijn bureau. Hij pakte zijn schrift (ja, voor het computertijdperk) en begon te schrijven, de hele dag door. Tot 17.00 uur ’s middags, elke dag. En als hij ’s middags om 15.00 uur een boek had afgerond, pakte hij gewoon een nieuw schrift. Dan begon hij met de opzet van een nieuw boek. Zo schreef hij 63 boeken!

Ja, zul je misschien denken, Simon Vestdijk had overduidelijk geen gebrek aan inspiratie. Maar dit voorbeeld laat ook zien dat schrijven weinig met inspiratie te maken heeft. Schrijven is vooral beginnen met schrijven. Noeste arbeid, niets romantisch aan.

Zet een kookwekker eens op 15 minuten en dwing jezelf die 15 minuten door te schrijven. En kijk dan eens wat er op papier staat. Doordat je met een artikel bezig bent, zul je opeens dingen om je heen zien die je eerder niet had opgemerkt. Hoezo, inspiratie?

© Suzanne Meijles, ProTaal

Wil je reageren op dit artikel? Graag! Je kunt hiervoor het reactieveld gebruiken dat je hieronder vindt.

9 reacties op Wat te doen bij gebrek aan inspiratie?

 1. Leuk stuk. Maar het komt dus vooral op discipline aan. Maar dat geld voor alles. Wil je meer opdrachten, dan zal je elke dag die telefoon op moet pakken. Elke week netjes je administratie doen, omdat het anders een chaos wordt. Wil je gemotiveerde medewerkers (mijn discipline) geef ze aandacht etc.

 2. Anneliesleiwa schreef:

  Goed stuk, net wat ik nodig had, dank je wel! ik loop in mijn blogs vaak aan tegen het spook”ben ik belerend” of te slachtofferig”, juist die dunne lijn ertussen probeer ik te pakken. De kookwekker tip ga ik als eerste proberen! http://anneliesleiwa.wordpress.com
  en kijken wat er gebeurt!
  Groeten, Annelies

 3. Suzanne Meijles schreef:

  @Patricia: Dank voor je reactie. En ja, je hebt gelijk: discipline helpt bij schrijven en ook bij veel andere zaken. Maar bij het bellen van nieuwe klanten of administratie doen, denken mensen niet aan “inspiratie”.

  Ik geloof dat te veel mensen nog denken dat je schrijven niet kunt leren, maar dat je inspiratie nodig hebt om het te kunnen. Mijn boodschap is: ook (of juist) creativiteit heeft discipline nodig.

  @Annelies: fijn om te lezen dat dit blog je aanspreekt. Dat je bang bent om “te belerend” over te komen, herken ik trouwens in jouw reactie! Ik houd je blog in de gaten. Ik ben benieuwd welk effect de kookwekker heeft ;-).

 4. Helen Soler schreef:

  De kookwekkermethode is geweldig! Bedankt dat je me hier weer aan herinnerd hebt. Ik zat weer aan te hikken tegen een nieuw artikel… Het gaat er gewoon om dat je door blijft schrijven, ook al weet je niet wat je moet schrijven. Als je jezelf op die manier “dwingt” te schrijven dan komt het uiteindelijk vanzelf en schrijf je de mooiste dingen. Dus in eerste instantie niet letten op de grammatica en spelfouten, gewoon schrijven, schrijven en schrijven. Een leuk boek hierover is “Schrijven vanuit je hart” van Natalie Goldberg.

 5. Rob Visser schreef:

  Bedankt voor deze bijdrage, Suzanne. Ik zal erheen linken als mijn webpagina Journaliteiten (schrijftips) voor het schrijfproces klaar is. Veel succes donderdag bij de website-proeve.

 6. Heleen schreef:

  Mooi artikel vind ik het ook. Zelf maak ik veel taalfouten, helaas zie ik ze niet anders zou ik ze niet maken..Dat kon me eerder erg belemmeren echter inmiddels schrijf ik eerst, daarna verbeter ik en laat ik het controleren door iemand die wel verstand heeft van taal. Ook trek ik me minder aan van kritiek als ik weer een foutje maak. Ik heb wel eens de ongecoririgeerde versie perongeluk verstuurd!
  Ik blijf schrijven niet makkelijk vinden maar ik zet me er regelmatig toe en als ik zie wat ik het afgelopen jaar heb geschreven dan ben ik trots opmezelf dat ik me niet heb laten leiden door mijn gebrek aan taalinzicht. Ik bouw nu langzaam iets op en vind het vaak ook leuk om te doen.
  Doorzetten dus als je nog mocht twijfelen!!
  vriendelijke groet van Heleen Oude Weernink
  http://www.herleva.nl

 7. Suzanne Meijles schreef:

  @Helen: dank voor de tip!

  @Rob: leuk als je straks een link maakt vanaf je nieuwe site. Dankjewel.

  @Heleen: heel goed dat je je niet laat weerhouden door taalfouten! Taalfouten kun je laten verbeteren door een ander. Inhoud is veel belangrijker! Die komt namelijk uit jezelf; die kun je niet uitbesteden. Lekker blijven schrijven, dus!

 8. Sita Wagenaar schreef:

  Zelfs als het schrijven niet echt beroepsmatig nodig is -in mijn geval – een goed geformuleerde reactie op een aanvraag voor een verblijf in onze B&B verdiend toch ook een goede beheersing van de taal – is wat opsteken van de bovenstaande adviesen nooit weg. Daarbij is het leuk om iets over jouw bezigheid te lezen
  Suzanne, zou ik ook nog wat van je nieuwsbrief kunnen leren? Men is nooit te oud om wat bij te spijkeren, nietwaar!
  Sucses in je werk toe gewenst, Sita

 9. William Somerset Maugham heeft een prachtige uitspraak over inspiratie:

  “I write only when inspiration strikes.
  Fortunately it strikes every morning at nine o’clock.”

  Schrijven is doén. Jouw tips helpen daar goed bij Suzanne!

  hartelijke groet,

  Brigitte

Plaats jouw reactie.