Sneller schrijven: 5 tips

Gepubliceerd door Suzanne Meijles

Sneller schrijven De meestgehoorde grief tegen schrijven is dat het tijd kost. Sneller schrijven is daarom een wens van de meeste cursisten in mijn trainingen. Hoe schrijf je een tekst in minder tijd? In dit artikel zet ik 5 snelle tips voor je op een rij.

 

Schrijven kost inderdaad tijd. Net zoals het je ook tijd kost om koffie te drinken, te netwerken of om te reizen. Voordat je gaat koffiedrinken, netwerken of reizen, maak je een keuze, bewust of onbewust: doe ik het wel of niet. Wat levert het me op?   Voordat je gaat schrijven maak je ook een keuze. Je wilt een bepaald effect teweeg brengen met je tekst. Is schrijven echt de beste weg voor het doel dat je hebt?

 

 5 tips voor sneller schrijven

Tip 1: bespaar tijd door niet te schrijven (die had je niet zien aankomen, hè?) Weeg af wat het rendement is van schrijven. Is bellen niet sneller dan e-mailen, bijvoorbeeld? Of kies voor een presentatie in plaats van een notitie of een artikel.   Maar in veel gevallen is schrijven wel heel effectief. Bijvoorbeeld omdat je er een grote groep mensen mee kunt bereiken. En als die mensen jouw tekst lezen op een moment dat het hen uitkomt, hoef jij er niet per se bij te zijn.   Op mijn nieuwsbrief zijn nu bijvoorbeeld meer dan 1000 mensen geabonneerd. Het is onmogelijk om die mensen allemaal tegelijk te spreken. Daarom schrijf ik een e-zine met een artikel en mail ik mijn aanbod.

 

Tip 2: sneller schrijven door beter te denken Schrijven bestaat voor de helft van de tijd uit denken. Dus als je beter nadenkt, kun je sneller schrijven. Nadenken kun je (bijna) overal. Ik doe het bijvoorbeeld het beste op de fiets of onder de douche. Wil je toch iets opschrijven onder de douche, dan kun je dit slimme notitieboekje gebruiken :-).   Beter nadenken is slim nadenken. Wat mij bijvoorbeeld helpt, is dat ik nadenk over de belangrijkste vraag die ik met de tekst wil beantwoorden. Op welke vraag geeft de tekst het antwoord?   Als je die vraag helder hebt, schrijf je hem op. Daarna kun je nadenken over vragen die daaruit voortvloeien en mogelijke antwoorden op al die vragen.   Dit is een denkfase die je ook al goed kunt combineren met schrijven. Maar stap niet in de valkuil dat je meteen alle antwoorden in mooie volzinnen wilt gieten. Je bent aan het nadenken en daarin mag alles nog.

 

Tip 3: sneller schrijven door een snelle structuur Iedereen die ooit een training of workshop timemanagement heeft gedaan, weet dat het aanbrengen van structuur zorgt voor tijdsbesparing. Zo is de lopende band ook ooit uitgevonden :-).   Een goede structuur helpt je dus ook bij sneller schrijven. De tijd die je kwijt bent aan het structureren, zorgt ervoor dat je in een later stadium minder tijd kwijt bent aan het verplaatsen van stukken tekst.   Nu kun je natuurlijk zelf een structuur bedenken. Maar dat is minder snel dan een bestaande structuur gebruiken. Ik heb er voor mijn trainingen bijvoorbeeld een aantal bedacht voor mijn cursisten.   Ook veel bedrijven werken met formats of sjablonen met snelle structuren. Je kunt ook je eigen snelle structuren bedenken, bijvoorbeeld voor een offerte. Dat kost natuurlijk wel één keer meer tijd, maar daarna kun je wel sneller schrijven. Met een goede structuur wordt schrijven een invuloefening.

 

Tip 4: sneller schrijven door veel oefenen Ook voor schrijven geldt: alles wat je vaker doet, gaat sneller. Oefening baart kunst, je weet wel. Dus begin gewoon vandaag en denk niet te veel aan wat er allemaal niet mag en wel moet. Schrijf elke dag een paar zinnen en doe op die manier ‘vlieguren’ op. Je hoeft het met niemand te delen, je bent toch aan het oefenen… (het mag natuurlijk wel, zoals een lezer van mijn vorige blogpost deed).

 

Tip 5: sneller schrijven door niet te stoppen Ja, ik weet het: dat lijkt een open deur. Maar niets is minder waar. Veel mensen die ik ontmoet, haperen tijdens het schrijven. De perfecte zin komt niet direct hun pen uit. En daarom kijken ze meteen hoe het beter kan. Zo blijven ze soms 15 minuten pielen met een zin. En daarna weten ze niet meer hoe ze verder moeten.   Het helpt mij als ik denk aan andere scheppende beroepen. Een architect gaat ook niet met een pen en papier zitten om direct de perfecte plattegrond te tekenen. Nee, hij probeert verschillende varianten uit en kijkt dan wat het beste werkt. En professionele schilders, fotografen en dichters doen dat ook zo. Dus waarom zou jij dan in één keer de perfecte tekst moeten kunnen opschrijven?   Schrijf dus door, maak je hoofd leeg. In deze fase gaat het erom dat je je gedachten op papier krijgt. Misschien nog niet helemaal goed verwoord, maar daar gaat het nu niet om.   Het is sneller om eerst te kijken naar WAT wil ik schrijven en daarna naar HOE staat het er. Het uit elkaar halen van die twee dingen kan je veel tijd besparen.   De bovenstaande tips gebruikte ik ook bij het schrijven van dit artikel. Het kostte me 20 minuten om het te schrijven.   Ik lees graag wat jouw ervaringen zijn als je deze tips toepast.

 

(c) Suzanne Meijles

 

.

6 reacties op Sneller schrijven: 5 tips

 1. de witt schreef:

  En een tiepcursus?

  • Suzanne Meijles schreef:

   Natuurlijk kan een typecursus er ook voor zorgen dat je sneller schrijft. Maar zelf heb ik nooit een typecursus gedaan en kan toch als een razende typen, gewoon door het veel te doen :-).
   Voor de creativiteit kan het trouwens zelfs beter zijn om met de hand te schrijven; daar schreef ik ook al eens een artikel over. Schrijven met de hand dwingt je ook tot nadenken, wat weer overeenkomt met tip nummer 2.

 2. Sinian schreef:

  Hoi Suzanne,

  dank voor je snellerschrijventips! Het zijn dingen die ik al wel doe, maar veel bewuster moet doen. Vooral tip 2. Die ga ik acuut, bij een nieuwe schrijfopdracht, veel stringenter toepassen. En dan als vanzelf ook 3. Tip 5 beheers ik al heel goed, da’s een plus:-)

  groeten,
  Sinian

 3. Hans Keeren schreef:

  Hoi Suzanne, leuk artikel. Vooral het laatste punt is er 1-tje die mijn aandacht trekt. Doorschrijven en niet te lang stil blijven staan… Ik ga in elk geval met je tips aan de slag bij mijn volgende artikel. Wie weet lukt het mij ook ooit in 20 minuten 🙂

 4. huizing schreef:

  Zonder format gaan schrijven is ook ondoenlijk, 1 keer formats inregelen en daarna pluk je de vruchten

  • Suzanne Meijles schreef:

   Een format is inderdaad handig als een tekst zich daarvoor leent. Volgens mij zijn niet alle teksten in een format te stoppen.

   Daarnaast is het prettig als je ook binnen een format snel kunt schrijven. Vaak is een format beperkt tot ‘hier moet een inleiding komen met de vraag van de klant’ bijvoorbeeld…

Plaats jouw reactie.