Sneller schrijven: 3 adviezen

Gepubliceerd door Suzanne Meijles

sneller schrijven? gebruik een stopwatchHoe snel schrijf jij? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Wat de één snel vindt, vindt de ander niet snel genoeg. In dit artikel lees je 3 adviezen waarmee iedereen sneller kan schrijven.

Inzicht in sneller schrijven

1.Weet hoe snel je nu schrijft
Ook hier geldt: meten is weten. Je kunt niet zeggen of je snel genoeg schrijft als je nu niet weet hoeveel je schrijft. Schrijf je een A4 in een uur? Of doe je 20 minuten over 3 regels?

Om te meten hoe snel je schrijft, doe je de volgende opdracht. Pak een stopwatch (elke telefoon heeft er een). Schrijf een e-mail die je moet beantwoorden. Zodra je begint te typen, start je de stopwatch. Als je klaar bent met je e-mail, stop je de stopwatch. Dan selecteer je de tekst, plakt die in Word en telt het aantal woorden (onder de tab ‘Controleren’). Daarna deel je het aantal woorden door de tijd en je weet hoeveel woorden je per minuut schrijft. Vermenigvuldig dat aantal woorden met 60 en je weet hoeveel je per uur kunt schrijven. Dit is je 0-meting.

Lees nu de volgende adviezen en pas die toe op een volgende tekst die je schrijft. Herhaal de meting met de stopwatch. Kun je nu sneller schrijven?

 

Sneller schrijven door eerst te denken

2.Maak eerst een samenvatting
Misschien denk je ‘leuk bedacht, die 0-meting’, maar een e-mail is veel gemakkelijker, overzichtelijker en (dus) sneller dan dat moeilijke rapport dat ik moet schrijven.’ In veel gevallen heb je daar gelijk in.

Er zijn natuurlijk ook moeilijke e-mails, maar daarvoor geldt hetzelfde als voor dat moeilijke rapport. We zijn geneigd om te snel te gaan schrijven. Zodra we het ‘wel ongeveer weten’, beginnen we. Dat betekent ook dat je tijdens het schrijven nog veel moet nadenken over de kern. Wat is het belangrijkste? En op welke plaats schrijf ik welke informatie die leidt tot de conclusie?

Als je sneller wilt schrijven, maak je eerst een samenvatting.  Vraag jezelf af ‘Wat zou ik zeggen als ik maar 1 zin had om het te vertellen?’ Bedenk daarna welke informatie je lezer nodig heeft om die informatie te begrijpen en te accepteren. Niet in perfecte volzinnen, maar in steekwoorden. Zo maak je het jezelf gemakkelijker om met steekwoorden te schuiven totdat er een structuur op papier staat die je verder kunt uitwerken.
Eerst denken en dan schrijven dus. Dat lijkt misschien eerst meer werk, maar uiteindelijk schrijf je sneller, doordat je niet meer over de structuur van de tekst hoeft na te denken. Je weet precies wat er in de tekst moet en waar dat moet komen. Zo vergeet je niets en schrijf je het meteen in de juiste volgorde op.

 

Sneller schrijven zonder afleiding

3.Vermijd afleiding
Dat afleiding ervoor zorgt dat je niet snel doorschrijft, weet iedereen. Ik las laatst een artikel dat liet zien dat zelfs de kleinste afleiding vertraagt. Erik Altmann en zijn medeonderzoekers onderzochten de kans naar fouten nadat proefpersonen waren afgeleid.

Een van de schokkende resultaten van het onderzoek was dat de proefpersonen twee keer zo veel fouten maakten als zij 2,8 seconden werden afgeleid. Als ze 4,4 seconden werden afgeleid, verdriedubbelde het aantal fouten zelfs! Zelfs een heel kleine onderbreking haalt je dus als uit je ‘flow’.

Zet dus je notificaties van inkomende e-mail uit. En die lastige offerte, maak die maar liever op een stil plekje (of thuis, op zolder) en niet in de kantoortuin… De meeste collega’s storen je namelijk langer dan 4,4 seconden. Sneller schrijven doe je dus zonder afleiding.

 

sneller schrijven zonder afleidingHeb je moeite met zelfdiscipline als het gaat om social media? StayFocusd helpt je om bij je taak te blijven en niet af te dwalen naar FaceBook, LinkedIn, Twitter of welke andere site je dan ook afleidt.

© Suzanne Meijles

 

 

 

Nog meer tips?
Wil je meer tips om sneller te schrijven? Bestel dan Een beetje Beroemd. Heel hoofdstuk 2 gaat over sneller schrijven.

Als je je abonneert op mijn e-zine, ontvang je mijn nieuwe artikelen in je inbox. Bovendien ontvangen abonnees soms kortingen en bonussen op mijn trainingen. Bedankt voor je bezoek.

Plaats jouw reactie.