Hoe effectief is een middagdutje als je schrijft?
Achter het huis van mijn opa en oma stond vroeger een grote kas. Daarachter lag een akker met aardbeien, sperziebonen, kool en bloemen, afhankelijk van de tijd van het jaar.
Mijn opa was tuinder geweest.
Omdat mijn opa en oma in hetzelfde dorp woonden als ik, ging ik vaak even bij ze langs. Opa had een biljart in de schuur staan, waar ik leerde biljarten.
Heel zuinig was hij trouwens niet op dat biljart, want hij plaatste er met net zo veel gemak een stellage op waarmee hij bloemen kon inpakken.
Toen ik jong was, was opa al met pensioen. In de kas liepen kippen rond. De akker werd steeds een stukje kleiner. En naar de veiling ging hij niet meer.
Toch hield hij vast aan een aantal routines. Opa en oma bleven vroeg opstaan.
En het middageten was altijd warm. Oma begon vaak rond 11.00 uur al te koken, want er moest natuurlijk (!) tussen halftwaalf en twaalf gegeten worden.
Na het middageten ging mijn opa in zijn luie stoel zitten. Dan deed hij zijn ogen dicht.
Als kind moesten we altijd heel stil doen als opa ging slapen. Ik geloofde toen niet dat je kon slapen in een stoel. Bovendien leken zijn ogen nooit echt dicht.
Na ongeveer een half uur deed hij zijn ogen weer open. Hij wreef even over zijn gezicht en ging weer aan het werk.
Een goede gewoonte van tuinders: bewust je rust nemen.
Rust nemen is ook belangrijk als je een lang stuk tekst schrijft. Het maakt niet uit of het een moeilijke offerte, een adviesrapport of een artikel is.
Pauzes zijn essentieel. Zo blijf je scherp én effectief.
Toch is het niet slim om precies hetzelfde te doen als mijn opa: 1 lange pauze op een dag.
Maar veel mensen doen dat wel. Ze zitten de hele dag achter hun computer en nemen alleen lunchpauze. Af en toe lopen lopen ze een klein stukje om koffie te halen.
Maar een lange pauze maakt je minder effectief dan een paar kortere pauzes.
Een lange pauze werkt goed bij fysiek werk. Je lichaam kan dan herstellen van de inspanning.
Maar schrijven is hersenwerk. Het vergt concentratie. Dat leidt tot een ander soort vermoeidheid, noem het ‘denk-moeheid’.
Ook je hersenen hebben pauzes nodig om te herstellen. Hiervoor werken een paar kortere pauzes beter.
Wil je weten hoe je die slimme, kortere pauzes inplant tijdens het schrijven?
Dat komt onder andere aan bod in de mini-training ‘5 mindhacks om 3x sneller te schrijven’. Die gratis training vraag je hier aan (als je dat nog niet hebt gedaan natuurlijk).
Je ontvangt na je aanmelding 5x een mail met telkens 1 mindhack, een psychologische tip waardoor je tijd kunt besparen als je schrijft.
Doe er je voordeel mee!