Het geheim van een overtuigende tekst

Gepubliceerd door Suzanne Meijles

Je hebt vast wel eens een tekst moeten schrijven waarmee je iemand moest overtuigen. Natuurlijk zijn er mensen die dat voor hun beroep doen, maar idereen heeft er wel eens mee te maken. Misschien moet jouw tekst zo veel mogelijk mensen enthousiast maken voor een symposium dat je organiseert of wil je dat gewoon iedereen netjes zijn weekstaten invult.

Wat je ook je specifieke opdracht mag zijn, het komt erop neer dat je lezer iets doet wat jij wilt. De vraag is nu: hoe schrijf je een tekst die overtuigt en daarmee mensen aanzet tot actie? In dit artikel lees je wat het geheim is van een overtuigende tekst. En hoe jij je tekst met een aantal eenvoudig toe te passen adviezen overtuigend maakt.

Het geheim van een overtuigende tekst is dat je moet weten dat je lezer lui is. Hij zit niet op jouw tekst te wachten. Is dat een anti-climax? Het is wel waar! En je moet zorgvuldig met die kennis omgaan, het zo inzetten dat het je wat oplevert.

Je lezer leest jouw tekst het liefste niet! Hij doet alles om maar zo min mogelijk te lezen. Je tekst moet daarom verleiden, prikkelen, snel te lezen zijn én een hapklare boodschap bevatten. Klinkt dat eenvoudig? Misschien, maar het in de praktijk brengen is zeker lastig.

Daarom geef ik je een aantal praktische handvatten die je kunnen helpen om je tekst meer overtuigingskracht te geven:

Schrijf kernachtig en gebruik veel wit. Maak het je lezer makkelijk: maak je zinnen en alinea’s kort. Blijf schrappen in je tekst totdat er staat wat je bedoelt. (Vaak is de helft van je oorspronkelijke tekst al genoeg). Gebruik veel wit, want dan kan je lezer eenvoudig ‘scannen’ en overgaan naar een stuk tekst dat hij interessanter vindt. Belangrijke zinnen of woorden vet maken kan hierbij ook helpen (niet te veel, want dat doet het effect teniet).

Beschrijf de situatie vanuit de lezer en niet vanuit jezelf. Schrijvers zijn ertoe geneigd vanuit hun eigen perspectief te schrijven. Dat boeit de lezer over het algemeen geen zier. Het enige waarin een lezer écht geïnteresseerd is, is hijzelf. Op de een of andere manier moet het hem iets opleveren. Zeg eens eerlijk: waarom lees jij dit artikel? Toch ook omdat je hoopt dat je er iets mee kunt doen?

Beschrijf de voordelen zó, dat mensen er zin in krijgen. Als je de voordelen van de lezer zó beschrijft dat hij het plaatje voor zich ziet, dan zal hij eerder geneigd zijn om te doen wat jij wilt. Dus liever: “Een bezoek aan het symposium geeft je in één dag een update van alle relevante vakkennis van het afgelopen jaar.” En niet: “Veel sprekers hebben jarenlange ervaring en vertellen over hun onderzoek”.

Maak het persoonlijk. Schrijf je lezer rechtstreeks aan met je (of u). Schrijf voor één lezer, bijvoorbeeld je favoriete klant, je ideale workshopbezoeker, de meest enthousiaste collega. Je zult zien dat het schrijven gemakkelijker wordt. Maar ook het resultaat is vlotter, directer en persoonlijk.

Zin gekregen om een overtuigende tekst te schrijven? Ik lees graag wat mijn adviezen je brengen. Je kunt een reactie hieronder plaatsen.

(c) Suzanne Meijles

Een reactie op Het geheim van een overtuigende tekst

Plaats jouw reactie.