Goede boeken over schrijven

Gepubliceerd door Suzanne Meijles

Wat zijn goede boeken over schrijven? Als je de ambitie hebt om zelf te schrijven, wil je ook weten welke goede boeken over schrijven er al geschreven zijn. In deze blogpost lees je over mijn 3 favoriete Engelstalige boeken over schrijven.

 

“Er is geen markt voor boeken over schrijven,” vertelde een uitgever me met wie ik sprak over mijn boek. Zoals je misschien weet, heb ik een boek geschreven: ‘Een beetje beroemd,’ heet het. Een schrijfwijzer voor professionals die expert willen worden. Het gaat over schrijven en komt in september 2014 uit.

 

Voor mij persoonlijk is het dus geen opbeurende boodschap dat er geen markt is voor boeken over schrijven. Het is goed mogelijk dat ze gelijk heeft. Boeken over schrijven koop je wellicht niet omdat je er toevallig tegen aanloopt in de boekwinkel. Of bij de kassa staat om je boek over tapas af te rekenen.

 

Hoewel… er schijnen in Nederland een miljoen mensen te zijn die een boek willen schrijven. Een miljoen! Die staan vast eens bij de kassa een boek af te rekenen als zij een boek over schrijven zien staan. Misschien kopen ze het zelfs wel.

 

Natuurlijk is ‘een boek willen schrijven’ nog iets anders dan het ook werkelijk doen. Maar laten we eens aannemen dat de helft serieus bezig is met het schrijven van een boek: 500.000 Nederlanders.

 

Ben jij er een van? Of ken je iemand die tot die groep hoort? Dan wil je vast weten welke goede boeken over schrijven er te koop zijn. Zodat je je kunt laten inspireren. Hieronder deel ik graag drie van mijn favoriete Engelstalige boeken over schrijven met je. Standaard leesvoer als je schrijft, of dat nou fictie of non-fictie is.

3 goede boeken over schrijven

Het zijn goede boeken over schrijven die me hebben geholpen. Ze hebben me gemotiveerd om te schrijven over mijn vak. Maar ze hebben me ook laten leren over mijn vak.

 

goede boeken over schrijvenWhat I talk about when I talk about running – Haruki Murakami
Murakami is een Japanse schrijver van surrealistische romans. Dit boek is een van de weinige non-fictie-boeken die hij heeft geschreven. Het gaat over hardlopen, want naast schrijven loopt Murakami ook (ultra)marathons en triatlons. Hoewel de titel van het boek misschien anders doet vermoeden, gaat het ook over schrijven. Over schrijfritme, vasthoudendheid, over de seizoenen en over inspiratie. De Nederlandse vertaling is ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’.

 
goede boeken over schrijvenOn Writing – Stephen King
Ook Stephen King kennen de meeste mensen vooral van zijn horrorachtige verhalen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit een boek van hem heb uitgelezen. Niet echt mijn genre. Maar dit non-fictieboek over schrijven is kortweg geniaal. Het eerste deel is een verhalend cv, hoewel hij dat zelf liever niet zo noemt. Het tweede deel gaat over het ambacht van schrijven. Dit is met voorsprong het non-fictie boek waarbij ik het hardst (hardop) heb gelachen. Van herkenning en de manier van beschrijven van situaties. De Nederlandse vertaling heet ‘Over leven en schrijven’.

 

 

 

 

goede boeken over schrijvenOn Writing Well, the classic guide to writing non-fiction – William Zinsser
Als je de flaptekst van On Writing Well mag geloven, zijn er van dit boek uit 1976 meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Dat maakt het de bestseller van dit rijtje. Hoewel we inmiddels weten dat er in Nederland geen ruimte is voor een nieuw boek over schrijven, blijf ik het vreemd vinden dat het nooit vertaald is in het Nederlands.

Dan maar in het Engels lezen dus, want in dit boek lees je niet alleen over ‘principles’ en ‘methods’, maar ook over ‘forms’ (ook bijvoorbeeld over het schrijven van memoirs en non-fictie als literatuur). Bijzonder interessant vond ik het laatste gedeelte over ‘attitude’ waarin hij onder meer schrijft over de ‘sound of your voice’. Daar las ik wat ik dacht dat ik zelf verzonnen had :-).

 

 

Er zijn veel meer goede boeken over schrijven geschreven. Welke boeken over schrijven hebben jou geïnspireerd, laten leren en laten lachen? Deel ze hieronder met ons!

 

© Suzanne Meijles

 

.

Plaats jouw reactie.