Hoe je een foutloze tekst schrijft

Gepubliceerd door Suzanne Meijles

Houd jij ervan een fout te ontdekken in een belangrijke tekst die je al verstuurd hebt? Ik niet. Er zijn mensen die zich misschien niet storen aan fouten in teksten, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het liefste foutloze teksten schrijft. Toch sluipen er in bijna elke tekst kleine fouten.

Is het mogelijk een foutloze tekst te schrijven? Natuurlijk. Je leest hieronder hoe je snel de puntjes op de i zet.

 

Er zijn natuurlijk teksten te bedenken waarin het minder erg is een foutje te maken. Zo ligt bijna niemand wakker van een mailtje aan een collega waarin ‘behaald’ staat in plaats van ‘behaalt’. In een ander artikel schreef ik al eens dat de meeste lezers ook over fouten heen lezen.

 

Toch zijn er veel teksten die geen fouten mogen bevatten. En dan heb ik het niet alleen over teksten die naar de drukker gaan, maar ook over offertes of financiële documentatie die naar een klant moet. Je weet zelf wel welke teksten jij het liefste foutloos schrijft.

 

Een foutloze tekst is…

Een foutloze tekst is een tekst die niet alleen met aandacht is geschreven, maar die ook met aandacht is afgerond.

 

Hoe gaat het vaak als je een tekst hebt geschreven? Het moment van Herschrijven en Corrigeren is aangebroken. Je gaat er eens goed voor zitten.  Maar tijdens het lezen, betrap je jezelf op de gedachte: “Dit weet ik al. Dit heb ik net geschreven.” Je wordt namelijk blind voor je eigen tekst.

 

Afstand nemen van je tekst helpt tegen blind zijn voor je eigen tekst. Een nachtje slapen, of liever nog: twee nachtjes. Maar vaak heb je geen nachtje meer. En al helemaal geen twee! Soms heb je zelfs geen uur meer. Wat dan?

 

Tip 1: Lees je tekst voor.

Lees je tekst voor. Hardop dus. Hardop lezen zorgt er namelijk voor dat je niet gaat scannen. Ook hoor je direct of een zin te lang is. Of dat een zin niet lekker loopt. Of dat er een woord ontbreekt. Supereffectief dus!

“Maarr…” stribbel je nu misschien tegen, “ik werk met meerdere mensen in een kamer. Dan is het gek om hardop mijn tekst voor te lezen. En ik stoor ze ook nog.”

Dan lees je fluisterend voor. Of je stuurt je collega’s om een kop koffie. Maar lees je tekst hardop. Ik weet zeker dat je een paar fouten uit je tekst haalt.

 

Lees van onder naar boven.

In het westen lezen we van boven naar beneden. Zo zijn je ogen dus geconditioneerd. En we lezen niet meer de aparte letters, we ‘springen’ met onze ogen. Zo zien we woordbeelden die we razendsnel verwerken tot zinnen. Heel effectief als je snel moet lezen. Maar niet handig als je een tekst moet corrigeren.

 

Als je corrigeert, moet je juist wel alle letters van alle woorden lezen. Om je ogen niet te laten ‘springen’, kun je beter onder aan de tekst beginnen. Dat doe je zo:

 • Je print de tekst die foutloos de deur uit moet.
 • Je pakt een wit A4’tje en vouwt dat dubbel.
 • Dan ga je naar de laatste alinea op de laatste bladzijde.
 • Houd het dubbelgevouwen A4 onder de eerste regel van de laatste alinea.
 • Ga dan met je vinger langs alle letters van alle woorden. Je kunt de woorden ook hardop uitspreken. Nog beter.
 • Na de eerste regel doe je op dezelfde manier de volgende regel, net zo lang totdat je de laatste alinea gelezen hebt.
 • Dan ga je een alinea naar boven.
 • Totdat je bovenaan je foutloze tekst bent.

 

Door je natuurlijke leesritme, van boven naar beneden, te doorbreken, lees je dus geen logisch verhaal meer. Daardoor is het gemakkelijker om je te focussen op de woorden. Zo kan ik een tekst corrigeren zonder dat ik precies hoef te begrijpen waar de tekst over gaat. Dat hoeft bij de eindredactie namelijk niet meer. Dan moet ik erop kunnen vertrouwen dat de inhoud klopt.

 

Deze tips lijken misschien veel tijd te kosten, maar in de praktijk valt het erg mee. Klok maar eens hoe lang je bezig bent met het hardop lezen van een tekst.

Ik heb het met dit artikel ook gedaan. Hardop lezen kostte me 4 minuten en 28 seconden. Ik haalde er vier spel- en typefouten uit (terwijl ik ervan overtuigd was dat ik een foutloze tekst had geschreven).

 

Ik lees graag hieronder of deze tips jou ook een foutloze tekst opleveren!

 

© Suzanne Meijles

 

.

Een reactie op Hoe je een foutloze tekst schrijft

 1. Nancy van Etten schreef:

  Bedankt voor de goede tip om onderaan te beginnen met corrigeren. Het werkt echt!

Plaats jouw reactie.