Artikel schrijven? 3 tips om te starten

Gepubliceerd door Suzanne Meijles

Artikel schrijvenAls mensen voor het eerst nadenken over een artikel schrijven, gaat dat vaak gepaard met gedachten als ‘Wat heb ik nou te melden?’ of ‘Er zit niemand op mijn verhaal te wachten.’ Laat ik eerlijk zijn: ik heb het ook gedacht. En toen ik eenmaal had besloten dat ik een artikel wilde schrijven, volgde de gedachte: ‘Dan moet ik wel publiceren op de opiniepagina van NRC Handelsblad’… En toen kwam er weer niets uit mijn pen, dat zul je misschien begrijpen. Inmiddels schrijf ik al een poosje artikelen. Wil jij ook een artikel schrijven? Hieronder lees je 3 tips om te starten.

 

 

Gedachten kunnen ervoor zorgen dat je niet eens begint aan een artikel. Je denkt dat het veel te veel tijd kost, dat je nooit een schrijver bent geweest, of dat je geen goed onderwerp kunt bedenken. Het kan zijn dat je je niet van je stuk laat brengen door die gedachten. Maar de meeste mensen staan niet zo stevig in hun schoenen. Veel artikelen blijven daarmee ongeschreven.

Als je graag jouw visie op het vakgebied wilt verspreiden, kun je er natuurlijk over spreken. Dat doe je wellicht al. Maar een artikel schrijven… dat voelt opeens als iets heel anders. Het grote verschil tussen spreken en schrijven is dat je bij een artikel dat je schrijft, de controle kwijt bent.

Je hebt jouw ideeën de wijde wereld ingestuurd. En je kunt er niets meer aan doen. Anderen gaan iets van je artikel vinden: positief of negatief. Misschien betrappen ze je wel op een feitelijke onjuistheid. Artikelen maken je zichtbaar: je staat in de etalage. En dat kan best eng zijn.

Artikelen kunnen je echter ook veel brengen. Dat weet ik inmiddels. Een artikel schrijven geeft je lezer vertrouwen: je kunt laten zien wat je weet. Dat maakt je tot expert. Daarnaast scherp je je gedachten door een artikel te schrijven. Het dwingt je na te denken over hoe je zaken uit jouw vakgebied toegankelijk kunt maken voor mensen die minder weten van jouw vak. Maar die wel geïnteresseerd zijn.

Maar dan komen misschien weer die gedachten: ‘Is het wel de moeite waard om mijn ideeën te delen? Ben ik wel zo vernieuwend?’ Ik geef je drie tips hoe je de drempel kunt overwinnen om met een artikel je ideeën openbaar te maken:

1. Begin met een onderwerp dat je goed ligt, waar je eenvoudig iets over kunt vertellen. Beantwoord bijvoorbeeld een vraag die je vaak krijgt als je vertelt over je vak.

2. Verbeter je schrijftechniek. Veel mensen missen als het ware het gereedschap om te schrijven. Daar kun je een paar dingen aan doen. Het belangrijkste is: lees bewust artikelen van anderen. Hoe is dat artikel in de krant opgebouwd? Hoe heeft die persoon zijn e-zine samengesteld? Of koop een boek over het schrijven van artikelen. Of volg een schrijftraining.

3. Maak helder wat je artikel kan opleveren. Beschrijf vooraf wat lezers met jouw tekst kunnen bereiken. Dat kan zijn dat ze informatie krijgen over een stedenbouwkundig plan, of dat ze tips lezen voor het opzetten van een goede wervingscampagne. Artikelen moeten de lezer namelijk iets opleveren. Als je weet wat dat is, dan kun je de gedachte ‘Wie zit er op mij te wachten’ ook pareren. Je kunt vast iemand bedenken die jouw artikel zal waarderen. Laat dat de persoon zijn voor wie jij schrijft!

Mijn eerste artikel verzond ik met zweet in mijn handen. Pas toen ik een aantal enthousiaste mails kreeg, durfde ik erop te vertrouwen dat ik mijn lezers iets te melden had. Dat vertrouwen gun ik jou ook. Je komt er alleen pas achter als je het doet. Misschien helpt het je om je artikel eerst onder een kleine groep mensen te verspreiden. Ook dat is publiceren. NRC Handelsblad kan altijd nog.

© Suzanne Meijles, ProTaal

Wil je reageren op dit artikel? Graag! Je kunt hieronder je reactie achterlaten.

 

 

.

Plaats jouw reactie.