Protaal« | »

Hoe roep je op tot actie?

Een goede wervende tekst kan niet zonder oproep tot actie, een zogenaamde ‘call to action’. Het is ook de meest gemiste kans in de teksten die ik voorbij zie komen. Veel teksten die bedoeld zijn om hun lezers tot actie aan te zetten, houden gewoon op.

Zo zag ik bijvoorbeeld deze laatste zin in een wervende tekst: “Er starten heel januari nieuwe cursussen zowel in de avond als overdag.” Als lezer denk ik dan: “O.” Ik voel me niet aangesproken om iets te doen na het lezen van de mededeling.

Wat is precies een call to action? Veel van mijn cursisten denken dat het oproepen tot actie alleen gaat over het aanzetten tot kopen. Maar een call to action is precies wat het zegt: je roept op tot actie. Je geeft dus aan wat iemand kan DOEN. Je kunt oproepen om naar een andere pagina te gaan kijken op je website. Of om te reageren op je weblog. Of je roept je lezer op zich aan te melden voor een cursus.

Op het internet is vrij veel informatie te vinden over de call to action in webshops. Vaak gaat het dan om de vraag hoe je lezers kunt verleiden zo snel mogelijk te kopen. Kleurgebruik, de vorm en grootte van buttons komen allemaal voorbij. Die zijn natuurlijk heel belangrijk, maar dat is niet mijn vak.

Maar wervende teksten bestaan ook buiten webshops. Of het nu een uitnodigingstekst per e-mail is voor een klantendag. Of een papieren brochure van de yogaschool waar ik eens in de week naar toe ga. Of de homepage van je website. Je kunt niet om de call to action heen.

Waarom is de call to action nou zo belangrijk? Het grote misverstand bij het schrijven van wervende teksten is dat de schrijver ervan uitgaat dat de lezer zelf wel tot actie komt. Helaas. Lezers zijn namelijk niet dom, maar wel lui. Je lezer gaat meestal zelf echt geen moeite doen. Daarom is het belangrijk dat je hem vertelt wat hij moet doen.

Met een call to action neem je je lezer aan de hand. Je laat je lezer zien wat hij moet doen. Hoe roep je nu op de juiste manier op tot actie? Hieronder geef ik je vijf tips om je call to action effectief te verwoorden.

1.  Laat je lezer nadenken over een keuze. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een vraag te stellen: “Wil je meer weten over de yogaweek in Frankrijk?” Hierdoor activeer je het gebied in de hersenen om na te denken over die vraag (ook als je lezer hem zelf nog niet had).

2. Vertel specifiek wat je wilt dat je lezer doet : bellen, mailen of zich opgeven voor een training? Laat ook zien welk gevolg de lezer kan verwachten als hij doet wat jij zegt.

Voorbeeld: Graag ontvangen wij u, als ouders, op een eerste gesprek, waarin u samen met de behandelaar bespreekt hoe het verdere verloop van het onderzoek eruit zal zien. Dit kan mogelijk alleen een cognitie-bepaling zijn of indien nodig een uitgebreider onderzoek.

Weet jij wat je nu moet doen als je interesse hebt? Waarschijnlijk niet. Het is niet specifiek genoeg geformuleerd.

Beter zou zijn: Wilt u uw kind laten onderzoeken? Belt u ons voor een intake-afspraak. In dit eerste gesprek bespreekt u samen met de behandelaar hoe het verdere verloop van het onderzoek er uit kan zien.

Gebruik ook liever niet: “Klik hier”. Dit is wel een oproep tot actie, maar hij is niet specifiek. Vertel liever wat je lezer kan verwachten als hij klikt. Bijvoorbeeld: “Lees meer over mij op de pagina “Over [bedrijfsnaam]”.

3.  Beperk je tot één call to action. Als je meerdere calls to action doet, raakt je lezer in verwarring. Bekijk het volgende voorbeeld maar:

Voorbeeld: Ik deel graag mijn kennis met jou. Heb je vragen? Stel ze gerust. Heb je suggesties? Ik hoor ze graag! Kom ook gerust eens langs op mijn blog.

Je lezer heeft de keuze uit te veel acties. Met als gevolg dat hij niets doet…

4. Houd het kort en simpel. Maak een korte, duidelijke zin, zonder moeilijke woorden. Je kunt directer zijn dan je misschien denkt. Een gebiedende wijs werkt vaak heel goed.

Voorbeeld: “Meld je nu aan voor de cursus.”

5.  Geef urgentie aan. Waarom is het urgent om nu te reageren? Krijgt de lezer een cadeau, korting of bonus? Wat levert het op om direct te reageren?

De plaats van een oproep tot actie staat niet vast. Aan het eind van een tekst verwacht je hem in ieder geval. En op elke websitepagina moet er ten minste één staan. Maar sommige lezers zijn al eerder overtuigd en hoeven niet je hele tekst te lezen om tot actie over te gaan. Dan is een (extra) oproep tot actie na je argumenten al op z’n plaats.

© Suzanne Meijles, ProTaal

Wil je reageren? Gebruik het formulier hieronder om je reactie achter te laten. Ik lees je reactie graag!

Posted by on 7 februari 2011.

Tags: , , , , , , ,

Categories: Schrijven - tips, Wervend schrijven

8 Responses

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Diana van Ewijk, Suzanne Meijles. Suzanne Meijles heeft gezegd: Een nieuw blogartikel: Hoe roep je op tot actie? http://awe.sm/5GFRc […]

  by Tweets die vermelden Hoe roep je op tot actie? » ProTaaLog -- Topsy.com on feb 7, 2011 at 18:06

 2. Weer een steengoed artikel boordevol adviezen.

  Wil graag een aanvulling geven:
  Wat betreft het niet gebruiken van de kreet “Klik hier”, zijn de meningen verdeeld. “Klik hier” spoort volgens de voorstanders de lezer aan om ook echt door te klikken. De tegenstanders geven terecht aan dat het weinig specifiek is. Een mooie combi is om “klik hier” uit te breiden met specifieke info. In jouw voorbeeld zou dat kunnen worden: “Klik hier en lees meer over mij op de pagina XXXXX”

  Vond het weer heerlijk leerzaam om je blog te lezen.
  Vrije groet,
  Stan Lenssen – Vrije Werker

  by Stan Lenssen on feb 8, 2011 at 14:22

 3. @Stan Ik ben het helemaal eens met je aanvulling. Dankjewel. Ook dank voor je compliment *bloos*

  by Suzanne Meijles on feb 9, 2011 at 22:57

 4. Wat geef je toch steeds heerlijke praktische tips!

  by Reina van der Wal on feb 10, 2011 at 13:38

 5. Dankjewel, Reina. Fijn om te lezen dat je er iets aan hebt.

  by Suzanne Meijles on feb 10, 2011 at 21:48

 6. Fijn om zulke concrete en direct toepasbare tips te krijgen. Het nodigt mij uit tot aanpassing van mijn teksten en zelfs tot nieuwe.
  Dankjewel.

  by Annette Leerdam on feb 16, 2011 at 18:10

 7. ‘Klik hier’, is te abstract. Wat kan ik verwachten?

  Een goede tip voor verwijzingen en links: De tekst moet ook ‘los’ begrijpbaar zijn, dus als er geen verhaal aan vooraf gaat moet ik nog steeds kunnen zien waar deze link naar verwijst.

  Voorbeeld (_dit is een link_):
  * Download het _onderzoeksrapport 2011_ (PDF, 20KB)

  * Hou je aan de _Forum huisregels_

  * Gisteren is door het huidige kabinet de _nieuwe telecomwet_ officieel aangenomen.

  Op http://www.webrichtlijnen.nl/aan-de-slag/het-schrijven-van-goede-linktekst staan nog meer handige tips en adviezen.

  En bedankt voor de handige tips en adviezen in je blog.

  by Sebastiaan Stok on feb 24, 2011 at 13:18

 8. @ Annette Graag gedaan!

  @Sebastiaan Dank voor je aanvulling.

  by Suzanne Meijles on feb 24, 2011 at 13:47

Leave a Reply

« | »
Meest recente berichten


Pagina's